Monolit Födém – Vasbeton Födém

Kivitelezés

A JS típusú polisztirol zsaluzóelemekkel épülő alulbordás monolit vasbeton lemezfödémek kivitelezésénél be kell tartani az alábbi előírásokat:

A zsaluzóelem szilárd felfekvését biztosítani kell, pl.: fal, tartógerenda. A felfekvés 5 cm legyen. A felfekvésnél a peremek visszavágásra kerülnek a bordák jobb teherátadása miatt . (4. ábra)

Az elhelyezéskor a zsaluzó elemeket alá kell támasztani. Az úgynevezett szerelési támaszok (stolicák) a faltól maximum 1 méter, egymástól 1,5 méter távolságban legyenek. Ha nincs felfekvés, vagy ahol a bordák főtartóba kötnek be, ott a fal vagy a főtartó mellett is szükséges szerelési támasz készítése. A szerelési támasz a bordákra merőleges irányban helyezkedik el, a teljes elemszélesség alátámasztásával, minimum 100 mm fejszélességgel. Legalkalmasabb egy 10×14 cm-es keresztmetszetű gerenda, pl. szarufa. Az alátámasztó állványokat a térbeli merevség biztosítása céljából andráskeresztekkel kell összekapcsolni.  (5. ábra)

A szerelési támaszokat nem kell túlemelni.

A teljes elemrendszer elhelyezése és a kiegészítő zsaluzatok elkészítése után végezhető el a vasszerelés. (2.ábra, 3. ábra)

A zsaluzóelemek elhelyezése után, ha a betonacél szerelése később történik, az elhelyezett elemeket le kell terhelni, mert az elemek könnyű súlya miatt leterhelés nélkül a szél felkaphatja, és sérülést okozhat az elemben. Ezért javasolható a munka szervezésénél, hogy az elem elhelyezése után közvetlenül történjen a födém vasszerelése.

A bordavasalás az alsó betontakarások biztosítása érdekében a lemez hálóvasalásának aljára van kötözve. A lemezvasalás magasságát olyan idomokkal kell biztosítani, amik nagyobb felületen fekszenek fel a JS elem viszonylag puhább felületére, pl. vékonyfalú „U” acélidom (20-30-40/20-25-30/2 mm, hidegen hajlított, minimum 40 cm hosszúságú redőnyvas talppal a zsaluzóelem felső síkjára helyezve, a bordavasalásra merőlegesen, a felső vasak alá dugva). (10. ábra)

Ezek után következik a födém és a kapcsolódó vasbeton szerkezetek (koszorúk, gerendák, lemezek) bebetonozása. Újból hangsúlyozzuk, hogy a betonozás során biztosítani kell a minimum 2 cm-es betontakarást. (2.ábra3. ábra; és 10. ábrák)

A koszorúk, bordák, lemezek betonozását egy ütemben kell végezni, és nagyon fontos a beton szakszerű tömörítése, javasoljuk a vibrálást.

Az alkalmazandó beton- és betonacél minőségeket a födémterv írja elő.

A szerelési támaszokat a betonszilárdság 70 %-nak elérése után lehet eltávolítani.


Monolit Födém – Vasbeton Födém forródrót: 06-30/ 936-9933

  • Érdeklődjön elérhetőségeinken a JS FÖDÉM műszaki és anyagi feltételekről! 
  • Kérje ingyenes tanácsunkat meglévő terve alapján! 
  • Az országos hálózathoz tervezők, kivitelezők, és kereskedelmi képviselők jelentkezését is várjuk!

Prospektus

szóró-donga-a4Kattintson a részletekért!

Elérhetőségek

• Telefon:  06-30 / 936- 9933

• Email: jsfodem@donga.hu

Photostream

SevillaTower Block, WiganTallinn, EstoniaTallinn, EstoniaBarcelonaSt Aldates Church - Oxford